Over ons
Onze producten
Branches
Stel zelf samen
API
Gratis proberen
Zoeken
Minimumloon horeca 2024 is bekend: alles wat je moet weten

Minimumloon horeca 2024 is bekend: alles wat je moet weten

De overheid heeft voor de laatste keer dit jaar de nieuwe richtlijnen rondom het wettelijk minimum uurloon bekend gemaakt. Belangrijk voor jou als werkgever om dit op tijd te controleren om onderbetaling te voorkomen. Hieronder vertellen we jou meer over het nieuwe wettelijk minimumuurloon in de horeca, zodat jij goed op de hoogte bent van de nieuwe regels.

Wat is een normaal horeca salaris?

Maar wat is nou een normaal horeca loon? Het normale horeca salaris varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, functie en regio. In veel gevallen ligt het salaris echter boven het wettelijk minimumloon voor de horeca. Werkgevers binnen de branche streven ernaar om competitieve lonen aan te bieden om talent aan te trekken en te behouden. Vaak worden salarissen bepaald op basis van cao-afspraken en kunnen deze hoger liggen dan het minimumloon voor de horeca. Deze salarissen kunnen jaarlijks worden aangepast aan de hand van economische factoren en percentages die in de branche gelden. Horecaondernemers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zij hun personeel eerlijk belonen en kunnen profiteren van de flexibiliteit die de branche biedt om competitieve salarissen aan te bieden.

Zo wordt het minimumloon in de horeca bepaald

Het wettelijk minimumloon voor de horeca wordt vastgesteld volgens de richtlijnen van de overheid, en deze kunnen periodiek veranderen. Per 1 juli 2024 heeft Koninklijke Horeca Nederland, als vertegenwoordiger van de Nederlandse horecasector, nauw samengewerkt met overheidsinstanties om de nieuwe minimumloon regels te bepalen en te implementeren. Hierbij worden factoren zoals inflatie en economische omstandigheden in overweging genomen om een eerlijk en rechtvaardig minimumloon te garanderen voor werknemers in de Nederlandse horeca.

Welke horeca banen verdienen meer/minder?

Binnen de horecabranche zijn er verschillende banen die meer of minder verdienen. Instapfuncties zoals afwassers of keukenhulpen, vaak bezet door jongere werknemers, kunnen beginnen met lonen die dicht bij of op het minimumjeugdloon liggen. Banen zoals chefs, gespecialiseerde barista’s of ervaren bedieningspersoneel kunnen vaak een hoger loon verdienen dan het minimumloon vanwege hun expertise en ervaring. Aan de andere kant kunnen instapfuncties zoals afwassers of keukenhulpen mogelijk beginnen met een salaris dat dichter bij het minimumloon ligt.

Deze loonverschillen kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de vraag naar specifieke vaardigheden, de ervaring van de werknemer en de locatie van het horecabedrijf. Werkgevers binnen de horeca moeten zich bewust zijn van deze variabelen en zorgen voor eerlijke beloning voor al hun werknemers, rekening houdend met de geldende cao-afspraken en eventuele loonstijgingen volgens de vastgestelde percentages.

Horeca cao-lonen: vakkrachten en niet-vakkrachten

Binnen de horecasector spelen cao-lonen een belangrijke rol bij het bepalen van de beloning voor zowel vakkrachten als niet-vakkrachten. Deze cao-lonen worden vastgesteld door onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties zoals Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en vakbonden, en vormen een aanvulling op het wettelijk minimumloon. Het minimum uurloon voor zowel vakkrachten als niet-vakkrachten wordt bepaald in de cao en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring en functie. Voor horecaondernemers is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de geldende cao en de bijbehorende loonafspraken, om ervoor te zorgen dat zij hun personeel eerlijk en conform de sector standaarden belonen.

Dit is het nieuwe wettelijk minimum uurloon vanaf juli 2024

Er is geen extra verhoging van 1,2%, maar wel een toename van 3,09%. Daardoor is het minimumloon ongeveer €13,68 euro per uur voor werknemers vanaf 21 jaar. Hieronder zie je een overzicht van het nieuwe minimumloon per uur:

21 jaar en ouder: €13,68

20 jaar: €10,95

19 jaar: €8,21

18 jaar: €6,85

17 jaar: €5,40

16 jaar: €4,72

15 jaar: €4,10

Deze minimumloon tarieven zijn van toepassing op alle werknemers in de horeca sector, ongeacht hoeveel uur men werkt, wat zorgt voor duidelijkheid over de toepasbaarheid van deze tarieven op zowel parttime als fulltime werknemers.

Kostenbeheersing en optimalisatie

Naar aanleiding van de stijging van het minimumloon binnen de horeca, kunnen wij verschillende oplossingen bieden om jou als horecaondernemer te helpen bij het beheersen van de kosten en het optimaliseren van jouw bedrijfsvoering. Enkele mogelijke oplossingen zijn:

  1. Efficiëntere personeelsplanning: Wij bieden handige tools en koppelingen waarmee jij als horecaondernemer jouw personeelsplanning kan optimaliseren. Door het personeel op de juiste momenten in te zetten en overbezetting te voorkomen, bespaar je kosten terwijl je toch een goede bedrijfsvoering in stand houdt.
  2. Automatisering van administratieve taken: Door administratieve taken te automatiseren, zoals het bijhouden van loonadministratie en het maken van rapportages, bespaar je kostbare tijd. MplusKASSA kan integraties bieden met boekhoudsoftware en personeelsbeheer systemen om deze processen naadloos te stroomlijnen, zoals die van Shiftbase.
  3. Inzicht in omzet en kosten: Onze koppeling met bijvoorbeeld Exact Online of andere boekhoud software biedt inzicht over de omzet en kosten van jouw horecabedrijf. Door een duidelijk inzicht te krijgen in jouw financiën, kan je weloverwogen beslissingen nemen over zaken als prijsstelling en kostenbeheersing.
  4. Klantloyaliteit en marketing: Door te investeren in klantloyaliteit en effectieve marketingstrategieën wordt de omzet gestimuleerd en de impact van stijgende loonkosten gecompenseerd. Maak snel kennis met onze Guest App en klantenkaart!

Neem gerust contact met ons op: wij helpen je graag met het realiseren van jouw ideale kassasysteem!

Stel zelf je ideale kassa samen